Ilmaiset hakukoneoptimointi työkalut

Hakukoneoptimointi on helpompaa, kun käytät hyviä työkaluja. Kaupalliset hakukoneoptimointi työkalut maksavat jopa satoja euroja kuukaudessa, mutta  hakukoneoptimointi onnistuu loistavasti myös maksuttomien työkalujen avulla.

Nämä ilmaiset ohjelmistot ja verkkopalvelut eivät aina ole yhtä helppokäyttöisiä kuin maksulliset hakukoneoptimointi työkalut, mutta sivuston optimointi onnistuu osaavalta käyttäjältä näillä yhtä hyvin kuin kalliilla työkaluilla.

Tekniset työkalut

Tekninen hakukoneoptimointi keskittyy varmistamaan, että sivuston tekniikka on kunnossa. Nämä työkalut auttavat etsimään ja ratkaisemaan ongelmia sivustoltasi.

Googlen Search Console avulla voi seurata sivustosi indeksointia Googleen, löytä html-koodin virheet ja samoin otsikoidut sivut. Sivuston hakukoneoptimointi alkaa, kun korjaat Search Consolen havaitsemat virheet.

Search console näyttää yksittäiset hakusanat, joilla sivustosi on näkynyt. Hakusanoista saat esille näyttökertoja, klikkaus määrän ja keskimääräisen sijoituksen. Voit myös lähettää xml- tai txt-muotoisen sivustokartan Googlen hakuroboteille ja varmista, että hakukone löytää sivustosi jokaisen sivun.

Microsoft Bing-hakukoneella on omat verkkovastaavan työkalu. Bingin työkalu vastaa monilta osin Googlen Search Consolea. Bing on Suomessa suhteellisen merkityksetön kävijöiden lähde, silti Bing-verkkovastaavan työkalut auttavat usein paikantamaan ongelmia, jotka heikentävät sivuston näkyvyyttä myös Googlessa.

Screaming Frog on maksuton työkalu pienten sivustojen (alle 500 sivua) optimointiin. Tämän palvelun avulla haitalliset 302-uudelleenohjaukset, liian pitkät tai lyhyet title-otsikot, puuttuvat meta kuvaukset ja rikkinäiset linkit. Screaming Frog on monen SEO-konsultin suosikki hakukoneoptimoinnin auditointiin. Työkalu tarjoama data on SEO-auditoinnille erinomainen lähtöpiste.

Googlen Structured Data Markup Helper on erinomainen työkalu jäsennellyn tiedon luomiseksi. Valitset hiirellä sivun tekstistä merkintään lisättävän tiedon. Jos sivulla ei ole jotain tietoa näkyvissä, voit lisätä tiedon myös käsin. Lopulta työkalu luo haluamasi koodinpätkän, ja sinun tehtäväksesi jää sen lisääminen sivustolle.

Avainsanojen tutkiminen

Menestyksesi riippuu pitkälle siitä, onko sivusto optimoitu oikeille hakusanoille. Oikeiden Google-hakusanojen valitseminen vaatii kokemusta, mutta hyvät työkalut auttavat niiden löytämistä.

Keywordtool.io -työkalun avulla löydät helposti Google,  YouTuben, Bingin ja Amazonin hakusanat.

Ubersuggest.io on helppokäyttöinen hakusanatyökalu. Avainsanojen tutkimuksen tekijä saa kaivettua myös haun volyymit ja arvion hakusanan vaikeudesta, mikä tekee siitä tavallista hyödyllisempä. Tällä hakukoneoptimointi järjestelmällä voit tutkia, millä hakusanoilla tietty sivusto näkyy tällä hetkellä. Lisäksi voit tutkia sen avulla kilpailijoiden paluu linkkejä!

Googlen Keyword Planner on varsinaisesti tarkoitettu hakusanamainonnan suunnittelijoiden työkaluksi.  GKP:n avulla löydät helposti uusia ideoita hakusanoiksi sekä saat käyttöösi tiedon hakusanojen suosiosta ja suosion vaihtelusta viimeisten 12 kuukauden aikana.

Keywords everywhere Chrome / Firefox-lisäosa näyttää avainsanojen hakud ataa sekä Google-hakujen sivussa että myös muissa työkaluissa. Tämä työkalu osaa näyttää avainsanojen hakumäärät Search Consolessa, Google Analyticsissa, Google Trends:llä ja Youtubessa.

Soovle on dynaaminen hakukone. Hakusanat kieppuvat ja vilisevät ruudulla, mikä houkuttelee sinua etsimään yhä enemmän ja parempia hakusanoja. Soovlen tiedonlähteitä ovat Googlen lisäksi Yahoo!, Bing, Amazon, YouTube, Wikipedia ja Answers. Monipuolisten tiedonlähteiden ansiosta löydät usein hakusanoja, jotka jäävät Google-painotteisella työkaluilla pimentoon.

Answer the public auttaa etsimään sisältömarkkinoinnin ideoita. Answer the public keskittyy käyttäjien kysymyksiin ja prepositiota käyttäviin yhdistelmiin. Usein Googlen käyttäjien esittämät kysymykset antavat parempia vihjeitä sisältömarkkinointiin kuin yksittäisten hakusanojen luettelot. Niiden avulla ymmärrät, mitä tietoa käyttäjät oikeasti etsivät netistä.

Sijoitukset ja hakutulosten optimointi

Sijoitusten seuraaminen on paras tapa mitata oman sivuston tilannetta ja kehitystä.

What’s my SERP on paras löytämäni ilmainen työkalu sijoitusten tarkastamiseen. Se on helppokäyttöinen ja sallii useamman avainsanan hakemisen samanaikaisesti.

Mozbar Chrome-selaimen lisäosa toimii myös ilman SaaS-palvelua. Se tuo selaimeen palkin, jonka avulla näet helposti sivun title-otsikon, meta-kuvauksen, rakenteellisen tiedon, og-tägit ja Twitter card -tiedot.

SERP simulator auttaa sinua pitämään Titlen ja meta-kuvauksen oikean pituisena. Hakutulosten viilaaminen kuuluu ennen pitkää jokaisen SEO asiantuntijan hommiin. Kun haluat tehdä hakutuloksesta mahdollisimman houkuttelevan on hyvä nähdä visuaalinen esimerkki siitä, miltä ajatuksesi näyttäisi luonnossa.

SEO Analyzer on ilmainen SEO-testi, joka kerää yhteen myös muualta saatavaa tietoa esimerkiksi sivuston nopeudesta.

Google Trends -työkalun avulla voit seurata hakusanojen suosiota yli kymmenen vuoden ajalta. Voit myös verrata eri hakusanojen trendejä yhdistämällä ne samaan kuvaajaan.

Hakusanat eivät ole muuttumattomia, mutta suomalaisten hakukäyttäytyminen muuttuu koko ajan. Hakusanojen suosio vaihtelee kuukaudesta ja vuodesta toiseen, toisinaan syntyy kokonaan uusia hakusanoja.

SEO Mofo: Google SERP Snippet Optimization Tool – esikatsele hakutulosta. Title-otsikko ja metakuvaus antavat Googlelle ohjeen hakutuloksen rakentamiseksi. Title on kenties tärkein yksittäinen näkyvyyteen vaikuttava tekijä, hyvä description taas saa käyttäjät klikkaamaan hakutulosta.

Julkaisujärjestelmässä “title” ja “description” hahmottaminen saattaa olla hankalaa. SEO Mofo on juuri tähän tarkoitukseen rakennettu työkalu – sen avulla saat esikatselunäkymän Googlen hakutulokseen.

Sivuston latausnopeus

Sivuston latausnopeus vaikuttaa käyttäjäkokemukseen ja on myös sijoittumiseen vaikuttava tekijä.

GT Metrix on erinomainen työkalu sivustosi nopeuttamiseksi. GTMetrix antaa ohjeet, joilla parannat sivuston html-koodia ja nopeutat tiedonsiirtoa palvelimelta selaimelle. GTMetrix yhdistää Page Speed Insights -työkalun ja Yahoon YSlow-työkalun tiedot yhteen raporttiin.

Työkalu on hyvin suosittu, minkä vuoksi oma sivustosi saattaa joutua jonottamaan jonkin aikaa ennen testin käynnistymistä. Maksullisella versiolla voit tarkkailla sivuston nopeutta automaattisesti joka tunti.

Page Speed Insights – pisteyttää sivusi nopeuden. Sivuston latausaika on vaikuttaa hakutulos sijoituksiin, myyntiin ja siihen, suosittelevatko käyttäjät sivustoasi muille. Siksi nettisivujen latausajan nopeuttaminen on keskeisen tärkeä osa hakukoneoptimointia.

Työkalu tuottaa selkeän tehtävälistan ohjelmoijille, tekniselle ylläpidolle ja käyttöliittymän ohjelmoijille. Kannattaa kuitenkin huomata, että PSI arvioi aina yhden sivun kerrallaan. Eri sivujen saamat pisteet voivat erota toisistaan huomattavasti.

Google Consumer Barometertyökalu tarjoaa mielenkiintoista tietoa ja statistiikkaa muun muassa siitä, miten ihmiset käyttävät verkkoa tiedonhakuun osana ostoprosessia. Työkalulla voi hakea tietoja joko globaalilla tasolla tai yksittäisestä maasta. Myös Suomi on mukana listalla.

Webpagetest.org on toinen erinomainen, ilmainen auditointityökalu sivuston nopeuden mittaamiseksi ja latausajan nopeuttamiseksi.

Kraken.io ja TinyPNG autavat kuvien tiedostokoon pienentämiseen. Molemmilla voi pakata kuvia pienempään kokoon ilman, että kuvan resoluutioon kärsi. Kuvat ovat usein raskaimpia tiedostoja ladata, joten niiden pienentäminen on helpoin tapa nopeuttaa sivuston latausnopeutta.

Linkkien ja skriptien tarkastus

Map Broker XML Sitemap Validatortutkii sivustokartan kunnon. Testaamiseen voit käyttää Googlen Search Consolea. Jos sivustosi ei ole vielä valmis tai sinulla ei ole syystä tai toisesta GSC käytössä, voit tarkistaa sivukartan toiminnan myös lataamalla tiedoston erilliseen sivustokartan validointi ohjelmistoon.

Check My Links -laajennus Chrome-selaimeen avulla näet yhdellä silmäyksellä, onko joku sivun linkeistä rikki. Tämä helpottaa rikkoutuneiden linkkien tunnistamista ja korjaamista. Tämä on erinomainen työkalu sisällöntuottajalle. Uuden sisällön julkaisun yhteydessä kannattaa aina tehdä linkki analyysi ja tarkistaa sivun linkkien tilanne.

JSON-LD Playground – jäsennellyn tiedon työkalu avulla voit kertoa Googlelle esim. verkkokaupan tuotetiedon koneellisesti selkeässä muodossa tai määrittää yrityksesi nimen, osoitteen ja aukioloajan.

JSON-LD:n lisääminen on teknisesti huomattavan paljon helpompaa kuin tiedon lisääminen html-koodin sekaan. Silti koodiin eksyy helposti lyöntivirheitä. Tämä on kätevä työkalu tietokenttien luomiseksi ja muokkaamiseksi.

JSON-LD Generator – rakenna JSON-LD-tietoa. Jos javascript ei ole toinen äidinkielesi, saattaa JSON-LD -muotoisen tiedon hahmottaminen olla hankalaa. Verkossa on tarjolla monia maksuttomia työkaluja, joiden avulla saat rakennettua JSON-LD -skriptin sivullesi.

Yksi niistä on Web Code Toolsin JSON-LD Generator, jonka avulla voit rakentaa valikko-ohjatusti virheettömän JSON-LD -koodipätkän.

Myös JSON-LD -generaattoreita käyttämällä koodiin saattaa livahtaa virheitä. Esim desimaalipilkun käyttäminen pisteen sijaan on usein toistuva virhe JSON-LD -koodissa.

JSON-LD kannattaa aina testata Google Structured data testing tool työkalulla ja helposti tunnistaa virheitä päällisin puolin aivan oikein kirjoitetusta näyttävästä koodista.

Quick Javascript Switcher – kääntää javascript pois selaimesta. 

Google tulkitse javascriptiä kohtuullisen hyvin. Silti vahvasti javascriptiin perustuvan sivun indeksointi on usein puutteellinen. Tämän avulla saat yhdellä klikkauksella käännettyä javascript-tuen pois päältä ja takaisin. Jokaisen SEO-auditoinnin yhteydessä kannattaa tarkistaa, kuinka sivusto käyttäytyy ilman javascript-tukea.

Moz Free Tools antaa paljon hyödyllistä tietoa verkkosivustosta. Moz on yksi suosituimmista hakukoneoptimoinnin palveluista.

SEOquake Chrome-selaimen lisäosa helpottaa pienen sivuston optimointia. Antaa SEO-tiedot, avainsana raportit ja Googlen hakutulos näyttöön tuotavat tietokentät. Erikoisuutena on CSV-vientitoiminto. Sen avulla voit tuoda haluamasi datan helposti vaikkapa Exceliin, ilman tietojen syöttämistä käsityönä.

Open Link Structured Data Sniffer on mainio työkalu sivun sisältämän rakenteellisen tiedon tarkasteluun.

Uudelleenohjaukset ja sivun statuskoodit

Uudelleenohjauksia, uudelleenohjaus ketjuja, sekä sivujen status koodien yksittäiseen nopeaan tarkasteluun sopii usein paremmin pienet kuin järeämmät ja hitaammat työkalut.

Redirect Path Chrome-lisäosa on kätevä työkalu, kun haluaa nopeasti tarkistaa uudelleenohjaukset tai sivun statuskoodin. Samat tiedot saa usein esim. Screaming Frog:lla, mutta joskus on turhauttavaa odottaa minuutteja, että Screaming Frog käy koko sivun läpi, kun parissa sekunnissa asia selviää tämän lisäosan avulla.

Ilmaiset hakukoneoptimointi työkalut
Siirry sivun alkuun